Hibaizmus

Mindannyiunk véletlenei

Kísérlet a vizuális véletlenek rendszerezésére

Kedves Látogató!

Az itt látható galériába mindannyiunk véletleneit gyűjtjük, köztük a Tiédet is. Ezeket a képeket különböző címszavakkal láttuk el, annak érdekében, hogy rendszerezni tudjuk őket.

A célunk, hogy fokozottabban kiismerjük a véletlenek természetét, előfordulási gyakoriságukat, ennek a gyakoriságnak az ok-okozati rendszerét, vagy esztétikai viselkedését. Vajon a véletlen mekkora szerepet játszik a fotográfiában? Vajon közelebb tudunk-e kerülni a kérdés megválaszolásához?

A galériába feltöltött képek a jobb felső sarokban található "Véletlenek szűrése" gombra kattintva láthatók. A különféle szűrők bekapcsolásával bármikor, bárki által rendszerezhetők, megfigyelhetők, sőt, a halmazok közös elemei is megjeleníthetők. Vajon vannak-e közöttük összefüggő véletlenek? Párosulnak-e a szándékos véletlenekhez váratlan társaik? Bízunk benne, hogy a rendszerezésből bárki képes lesz a maga számára fontos következtetéseket levonni.

Ehhez arra van szükség, hogy Te is regisztrálj az oldalon, majd feltölts egy vagy több, de maximum 30 darab olyan fotográfiát, amelynek esztétikai vagy más értékei a véletlennek, és/vagy valamilyen hibának köszönhetők. Rendszerünk magától lekicsinyíti a túl nagy méretben feltöltött képeket.

Semmilyen technikai megkötés sincs: telefonos képeket épp úgy várunk, mint ambrotípiákat vagy lyukkamera-felvételeket. Amatőrök, profik, művészek, kezdők, gyerekek, iskolás csoportok fényképeit is várjuk szeretettel.

Feltöltéskor a lehető legtöbb adatot és címkét próbáld meg megjeleníteni a kép készítési körülményeit illetően. A feltöltés során a látogatónak pontosan tudnia kell, hogy a kép előállításakor mikor találkozott a véletlennel - elképzelhető, hogy több alkalommal is, sőt olyan eseteket is várunk, ahol látszólag egyszer sem.

A hibákból vagy véletlenekből adódó erény által születő kép, azaz a hibaizmus során két alapesetet különböztetünk, melyek a direkt és a fatális esetek. A kutatás szempontjából a „valódi" véletlenek az érdekesek, melyekre valóban egyáltalán nem számítottunk, s valamilyen külső erőt képviselnek az alkotói folyamatban. Ezért ezt az ágat tovább bontjuk belső, külső és utólagos véletlenekre. Alább részletes magyarázatot olvashatsz az egyes típusokról.

A fenti besoroláson kívül lehetőség van további technikai adatokkal és címkékkel is ellátni a képeket: például analóg, vagy digitális, milyen film, milyen eszközzel készült, mi a hiba pontos megnevezése. Erre vonatkozó címszavakból párat már betettünk a listába, azonban bátran bővítheted te is a repertoárt.  

1)    Direkt
Szándékosan kísértettük meg a véletleneket. Ilyen, amikor lejárt filmet használunk, vagy fényt beeresztő kamerával dolgozunk, s ha roncsoljuk a képet, ám a végső képen mégis a kiszámíthatatlan véletlen alkot vizuális lenyomatot.

2)    Fatális
Nem volt szándékos a véletlen megkísértése. Olyan elemek kerültek a képre, melyekre eredetileg nem számítottunk, ám azok hozzátettek az alkotói folyamathoz és beemeltük őket a vizuális látványba.

a)    Belső véletlen
Az exponálás során következett be váratlan dolog, tehát a fotózás során bármilyen technikai körülmény nem a terveink szerint zajlott. Ez lehet például a fotózásra használt eszköz okozta hiba, vagy a helytelen rekesz-záridő érték eredménye is. A fotográfia eleve hibásan születik meg, de pont ettől szerethető. A kép alul- vagy túlexponált, életlen, bemozdult, nem színhelyes, perspektivikusan torz, stb.

b)    Külső véletlen
Az exponálás helyes, minden a terveink szerint sikerült, ám a képen nem várt elemek szerepelnek. Berepülő madár, arra sétáló ember, felboruló fényképezőgép, stb.

c)     Utólagos véletlen
Az exponálás helyes volt, a fotózást semmilyen körülmény sem zavarta, ám az elkészült papírképet vagy a jpg halmazt olyan külső hatások érték, melyekre nem számítottunk, ám látványos képi elemekké váltak. Adatszállítás közben keletkező glitchek, elöregedő nagyításokon kiváló ezüstfoltok, képfelületre fröccsenő anyagok, szakadások, gomba, stb.    

 

Nagyon köszönjük, hogy részt veszel a véletleneket megfigyelő kutatásunkban!
Kérdésed van? Írj ide: hibaizmus@gmail.com